Anmälan för nybörjare!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Budoklubben Shindo
Fotboll

Brasiliansk Jiu-jitsu
 

Brasiliansk Jiu-jitsu (BJJ) är en form av brottning eller markkamp och därmed förekommer inga slag och sparkar. Stilen är en utveckling av japansk Judo och Ju-jutsu av familjen Gracie som instruerades av den japanska judoutövaren Mitsuyo Maeda som kom till Brasilien i början av 1900-talet.

 

Om du har frågor om vuxenträningen eller om du vill börja träna så kontakta våra instruktörer och fråga när ett lämpligt tillfälle är att komma och prova.

 

Vi bedriver också barnträning i Brasiliansk Jiu-jitsu.

 
Om träningen

 

Brasiliansk Jiu-jitsu (BJJ) är en form av brottning som går ut på att med hjälp av kast och nedtagningar ta ner motståndaren på marken för att kontrollera dem och koppla någon form av arm-, ben- eller halslås som tvingar dem att ge upp, genom att klappa av. Om matchtiden (5–10 minuter) hinner gå ut innan någon har gett upp vinner den som under matchens gång har samlat på sig flest poäng.

 

På Shindo tränar vi BJJ för motion och tävling, snarare än självförsvar. Det ställs dock inga krav på att tävla, det är självklart helt frivilligt.

 

BJJ är en väldigt dynamisk form av träning där hela kroppen får arbeta i ett intensivt tempo under sparringen vilket utvecklar allt från kondition, styrka, rörlighet och koordination. Skaderisken är dessutom väldigt låg, bland annat för att det inte ingår några sparkar och slag.

 

Sparringen är en stor del av träningen, fokus ligger därför på att få nybörjare redo att sparras så tidigt som möjligt i början av terminen för att kunna öva på att applicera teknikerna på en träningskompis som aktivt försvarar sig.

 

Det är också en väldigt taktiskt sport, där det inte räcker att bara vara starkare än sin motståndare, teknisk skicklighet och taktisk förmåga är betydligt mer avgörande än muskler och snabbhet. Målet är att försöka överlista sin motståndare och lura dem till att begå ett misstag som du kan utnyttja till din fördel. Detta gör att även hjärnan, inte bara kroppen, får en utmaning under träningen. 

 

Här är en inspirerande video med det bästa från en stor internationell tävling med några av världens bästa utövare.

 

Populär kampsport bland kvinnor

 

BJJ är en väldigt stor sport i Sverige, och kanske den mest populära bland kvinnor. Idag finns det många svenska kvinnor som tränar och tävlar framgångsrikt på världselitnivå.

 

På Shindo strävar vi hela tiden efter att utöka vår grupp av tränande kvinnor och hoppas att du är sugen på att komma och testa på att träna tillsammans med oss!

 

Vi jobbar ständigt med jämställdhet på klubben och att skapa en respektfull och vänskaplig atmosfär där kvinnor och män kan träna tillsammans. Tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller känner dig osäker.

 

Här är ytterligare en inspirerade video med highlights från några av de mest framgångsrika kvinnorna i sporten.

 

Tävling

 

Om du är intresserad av att tävla så behöver du lära dig reglerna så bra som möjligt så att du har koll på vad du får och inte får göra beroende av bältesklass, vad som gäller angående kläder och utrustning, vad som gäller vid invägning samt vilka olika viktklasser du kan välja mellan.

 

Den senaste versionen av regelboken hittar ni på International Brazilian Jiu-Jitsu Federation (IBJJF) hemsida: https://ibjjf.com/books-videos

IBJJF har också en spellista på YouTube med videoklipp där de går igenom tävlingsreglerna.

 

De flesta tävlingar i BJJ organiseras via plattformen Smoothcomp, så du behöver skapa ett konto där (det är gratis) för att kunna anmäla dig till olika tävlingar. Du måste också lägga till att du tillhör Budoklubben Shindo i Smoothcomp för att få lov att tävla, ditt medlemskap i vår förening måste först godkännas av en instruktör via Smoothcomp, så se till att du gör allt detta i god tid innan tävlingens deadline för att anmäla sig har gått ut.

 

Gå till event-sidan på Smoothcomp för att hitta en tävling, välj `Jiu-Jitsu (Gi)´ och/eller `Jiu-Jitsu (NoGi)´ i filtret Type of game. Fråga dock ansvarig instruktör om lov att tävla innan du anmäler dig.

 

Tänk på att du representerar klubben när du är på tävling, oavsett om du är där som tävlande, coach, åskådare eller funktionär så måste du följa 

  1. Du måste alltid uppträda sportsligt och korrekt mot domare, medtävlande och funktionärer.
  2. Du får inte använda eller på något sätt förespråka användandet av doping.

Om du missköter dig i samband med resor eller tävlingar så kommer du inte att få tävla för klubben under en avstängningsperiod eller helt och hållet beroende på händelsens grad. Användandet av droger kommer också att polisanmälas.

 

Klubben kan ibland hjälpa till med att finansiera resor och boende i samband med tävlingar på annan ort. För att äska om bidrag så gör ni en gemensam ansökan med alla som ska med på tävlingen och anger vad ni äskar pengar för, ungefär hur mycket pengar det rör sig om för olika ändamål, vilka personer det gäller, samt vilken tävling det gäller. Äskan skickas som ett vanligt mejl till styrelsen, tänk på att vara ute i mycket god tid då styrelsen bara har styrelsemöte en gång i månaden. 

 

Här är ytterligare ett fartfyllt och inspirerande videoklipp med världseliten in action, för att få träningsmotivationen att rusa i kroppen!

 
 
Team Dynamix

 

Dynamix är sammanslutning av föreningar i Norden som samarbetar för gemensam tävlingsframgång. All idrottsverksamhet i Team Dynamix skall präglas av rörelseglädje, trygghet och effektivitet. Dynamix speciella pedagogik fostrar instruktörer och ledare att förmedla glädjen med kampsport i en trygg miljö och med fokus på att uppnå resultat när tävlingsdagen kommer.

 

Teamets huvudsakliga idrotter är BJJ, Sport Ju-Jutsu och MMA. Utbyte med medlemsklubbar uppmuntras och det arrangeras regelbundet teknikseminarium, sparringläger, instruktörsutbildningar och det årliga sommarlägret i Dynamix namn. Vid tävling representerar den aktive både dess egen klubb och ”Team Dynamix” för att på så sätt gemensamt med alla team-medlemmar fightas om pokalen för bästa team.

 

Dynamix är en demokratiskt uppbyggd organisation där varje medlemsförening är röstberättigad på det årliga rådslaget förlagt till sommarlägret (normalt fredag eftermiddag) Rådslaget tillsätter ledningsgruppens funktionärer som under året är ansvariga för att driva det administrativa arbetet framåt. Dynamix grundades 1998, då under namnet Sport Ju-Jutsu Scandinavia. Organisationen grundades ett år efter att Ingemar Sköld och hans främsta elev Ricard Carneborn hade skapat den nya Ju-jutsustilen Sport Ju-jutsu. 2007 byttes namnet till Dynamix Fighting Sports för att organisationen sen en tid tillbaka har bedrivit verksamhet i fler idrotter än Sport Ju-jutsu.

 

För Budoklubben Shindo innebär anslutningen till Dynamix att vi satsar på att utbilda samtliga instruktörer inom ramen för Dynamix instruktörsutbildningar, målsättningen med detta är att få en gemensam syn på hur vi bäst kan bedriva träningsverksamheten. Vi har också som målsättning att sammanstråla med andra medlemmar i teamet på det årliga sommarlägret i augusti och kick-offen i februari. Vi hejar på, stöttar och coachar medlemmar i teamet från andra klubbar när vi är på tävling. Anslutningen till Dynamix gäller både för Brasiliansk Jiu-jitsu och Sport Ju-jutsu, därmed tränar vi och gör andra aktiviteter tillsammans då och då.

 

Dynamix Fighting Sports officiella hemsida

Dynamix Summercamp officiella hemsida

 

Följ Dynamix Fighting Sports på Facebook, Twitter och Instagram